Ja piekłam tę tartę na poprzednie święta, ale myślę, że na Wielkanoc będzie również pasować!
(zdjęcia dość ciemne, były robione zimą w sztucznym świetle i w pośpiechu - przy przedświątecznej krzątaninie każda minuta jest ważna i nie było czasu na ładne zdjęcia :D)
Przepis pochodzi z: makecookingeasier.pl
Skład:
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
300 g serka naturalnego
150 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
garść płatków migdałów
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
300 g serka naturalnego
150 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
garść płatków migdałów
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor.
3. Sparzone żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek naturalny oraz mascarpone i ubijamy na wyjątkowo gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową. Naczynie z masą owijamy w folię i umieszczamy do lodówki na 30 minut. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej. Następnie wyjmujemy z lodówki masę z mascarpone i nakładamy nią na warstwę kajmaku. Na końcu posypujemy prażonymi płatkami migdałów!
Ja jej teraz nie upiekę, bo już mam dużo innych ciast w kolejce do pieczenia (karpatka, babka jogurtowa, orzeszki...) ale Wam serdecznie ją polecam :)
Przy okazji tego posta życzę Wam Kochane moje
zdrowych(!) i pogodnych świąt z uśmiechem na twarzy :)
zjadłabym z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńMniam! Szukam właśnie takiej ceramicznej formy do tarty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana, dla mnie szczególnie zdrowych, bo niestety i mnie położyło choróbsko :(
Wszystkiego dobrego! :)
ojej, niedobrze :( ja dzisiaj straciłam głos totalnie, ale na szczęście to nie angina. mimo wszystko zdrowe święta to nie będą...
UsuńZdrowia :*
a formę kupiłam kiedyś w TK MAXX'ie jeśli dobrze pamiętam :)
A to muszę się po świętach przejść, mam ten sklep pod nosem, można powiedzieć :)
UsuńOj, ale smacznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;D
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie i zapewne tak smakuje . ;3 Skuszę się i chyba zrobię ♥ + Tobie teeż wesołych ;3 I zapraszam do siebie na Nowy Post ♥
OdpowiedzUsuńon nio nom nom
OdpowiedzUsuńdaj gryza :D
tuczące ale zapewne smaczne :)
OdpowiedzUsuńwesołych :*
zgłodniałam ;d
OdpowiedzUsuńOd dawna nastawiam się na zrobienie tarty ale jakoś nie mam kiedy kupić formy.
OdpowiedzUsuńTwój wytwór wygląda wyjątkowo smakowicie :)
Fajny przepis. Tatra wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńJak smakowice wygląda ! ! ^^
OdpowiedzUsuńmmm...
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDaj gryza ;>
OdpowiedzUsuńnie wiem czy doczytałaś, ale piekłam to ciasto na Boże Narodzenie, więc no... jakby to powiedzieć... nic już nie zostało XD
Usuńdoczytałam, ale nic mądrzejszego nie dałam rady wymyślić pod kulinarnym wpisem XD
Usuńliczę na gryza przy następnej okazji ;>
...jak mogłam Cię posądzić o nie doczytanie?
Usuńproszę o wybaczenie!
na zadośćuczynienie możesz odgryźć zającowi uszy :D
Usuńo rany wygląda przepysznie i prześlicznie=) choć znając mnie dodałabym wiórki czekoladowe albo czekoladową polewę:D
OdpowiedzUsuńweź, ja do jutra poszczę ;) żartuję, daj kawałek ;p
OdpowiedzUsuńO jaaaaaaaaaaaaaaaa *.*
OdpowiedzUsuńU mnie niestety nie będzie miejsca na takie ciasto :( Mama już zaplanowała mazurka, dwie baby drożdżowe, strucle w ilości ogromnej... A ja własnie podkradłam z kuchni trochę surowego ciasta na mazurek i zacieszam :P Kocham surowe ciacho...
Aż się zrobiłam głodna ^^ Pyszności!
OdpowiedzUsuń+ Zostałaś oTAGowana u mnie na blogu!
pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWesołych :))
mniam, pysznie wygląda, i napewno smakuje
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda pysznie :P
OdpowiedzUsuńja tak off topowo , ale gratuluję zostania testerką :) ;*
OdpowiedzUsuńcoooo? aaa! :D
Usuńnie wiedziałam, dziękuję za poinformowanie! :**
o patrz, jaki ze mnie posłaniec dobrych wiadomości :]
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle smakowicie ;> jutro też będę tworzyć takie cuda ;d no może nie dokładnie takie, ponieważ sernik musi być!
OdpowiedzUsuńwesołych świąt kochana ; *
mniam, ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńU nas już ciasta popieczone, ale może tak kiedyś bez okazji się zrobi ;)
OdpowiedzUsuńNo i Wesołych Świąt ;)
Usuńsmacznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńteż robiłam mazurek z serkiem mascaropne ;)
OdpowiedzUsuńjest kajmak więc na pewno od razu bym to pokochała :D
OdpowiedzUsuń