piątek, 6 kwietnia 2012

Tarta z masą kajmakową i musem z serka mascarpone

Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu jakie ciasto upiec na święta to polecam tę pyszność :)

Ja piekłam tę tartę na poprzednie święta, ale myślę, że na Wielkanoc będzie również pasować!
(zdjęcia dość ciemne, były robione zimą w sztucznym świetle i w pośpiechu - przy przedświątecznej krzątaninie każda minuta jest ważna i nie było czasu na ładne zdjęcia :D)



Przepis pochodzi z: makecookingeasier.pl
Skład:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

250 g serka mascarpone

300 g serka naturalnego

150 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)

garść płatków migdałów

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor.

3. Sparzone żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek naturalny oraz mascarpone i ubijamy na wyjątkowo gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową. Naczynie z masą owijamy w folię i umieszczamy do lodówki na 30 minut. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej. Następnie wyjmujemy z lodówki masę z mascarpone i nakładamy nią na warstwę kajmaku. Na końcu posypujemy prażonymi płatkami migdałów!

Ja jej teraz nie upiekę, bo już mam dużo innych ciast w kolejce do pieczenia (karpatka, babka jogurtowa, orzeszki...) ale Wam serdecznie ją polecam :) 


Przy okazji tego posta życzę Wam Kochane moje
zdrowych(!) i pogodnych świąt z uśmiechem na twarzy :) 

39 komentarzy:

  1. zjadłabym z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Szukam właśnie takiej ceramicznej formy do tarty :)
    Dziękuję Kochana, dla mnie szczególnie zdrowych, bo niestety i mnie położyło choróbsko :(
    Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, niedobrze :( ja dzisiaj straciłam głos totalnie, ale na szczęście to nie angina. mimo wszystko zdrowe święta to nie będą...
      Zdrowia :*

      a formę kupiłam kiedyś w TK MAXX'ie jeśli dobrze pamiętam :)

      Usuń
    2. A to muszę się po świętach przejść, mam ten sklep pod nosem, można powiedzieć :)

      Usuń
  3. Oj, ale smacznie to wygląda ;)
    Wesołych Świąt ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przecudownie i zapewne tak smakuje . ;3 Skuszę się i chyba zrobię ♥ + Tobie teeż wesołych ;3 I zapraszam do siebie na Nowy Post ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. tuczące ale zapewne smaczne :)
    wesołych :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna nastawiam się na zrobienie tarty ale jakoś nie mam kiedy kupić formy.
    Twój wytwór wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis. Tatra wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakowice wygląda ! ! ^^
    mmm...

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. nie wiem czy doczytałaś, ale piekłam to ciasto na Boże Narodzenie, więc no... jakby to powiedzieć... nic już nie zostało XD

      Usuń
    2. doczytałam, ale nic mądrzejszego nie dałam rady wymyślić pod kulinarnym wpisem XD
      liczę na gryza przy następnej okazji ;>

      Usuń
    3. ...jak mogłam Cię posądzić o nie doczytanie?
      proszę o wybaczenie!

      Usuń
    4. na zadośćuczynienie możesz odgryźć zającowi uszy :D

      Usuń
  10. o rany wygląda przepysznie i prześlicznie=) choć znając mnie dodałabym wiórki czekoladowe albo czekoladową polewę:D

    OdpowiedzUsuń
  11. weź, ja do jutra poszczę ;) żartuję, daj kawałek ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. O jaaaaaaaaaaaaaaaa *.*
    U mnie niestety nie będzie miejsca na takie ciasto :( Mama już zaplanowała mazurka, dwie baby drożdżowe, strucle w ilości ogromnej... A ja własnie podkradłam z kuchni trochę surowego ciasta na mazurek i zacieszam :P Kocham surowe ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż się zrobiłam głodna ^^ Pyszności!

    + Zostałaś oTAGowana u mnie na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda!
    Wesołych :))

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam, pysznie wygląda, i napewno smakuje

    OdpowiedzUsuń
  16. ja tak off topowo , ale gratuluję zostania testerką :) ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coooo? aaa! :D
      nie wiedziałam, dziękuję za poinformowanie! :**

      Usuń
    2. o patrz, jaki ze mnie posłaniec dobrych wiadomości :]

      Usuń
  17. wygląda niezwykle smakowicie ;> jutro też będę tworzyć takie cuda ;d no może nie dokładnie takie, ponieważ sernik musi być!
    wesołych świąt kochana ; *

    OdpowiedzUsuń
  18. U nas już ciasta popieczone, ale może tak kiedyś bez okazji się zrobi ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. też robiłam mazurek z serkiem mascaropne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. jest kajmak więc na pewno od razu bym to pokochała :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! Każdy sprawia mi ogromną radość i mobilizuje do dalszej pracy :)

Na zadane pytanie odpowiem pod notką.

Wszystkie komentarze będące reklamą są przeze mnie ignorowane, więc proszę o nie umieszczanie ich.